For to år siden var jeg halvveis på sisteåret på videregående og gledet meg veldig til å bli ferdig, men ante ingenting om hva jeg skulle gjøre etterpå. Kontrastene på forslagene var store og valget ble ikke tatt før 1. juli, som er siste frist til å endre førstevalget på samordna opptak. Det som inntil den tid skulle bli ett friår/jobbeår i Oslo endte opp med å bli starten på en bachelor i informatikk. Dermed kom også denne bloggen, IT-jenta.

Ole-Johan Dahls hus

(BILDE AV IFI)

Jeg studerer altså informatikk: språk og kommunikasjon på UiO. De fleste er nok godt kjent med Apple’s Siri og Google Translate og vet at disse ikke er perfekte på noen måter. Der kommer jeg inn, da. Haha, neida, men det er på en måte det som er målet med studieprogrammet mitt, å utdanne flere nerder til å sitte og finpusse på liknende funksjoner til de endelig er perfekte. Det er absolutt ikke lett og det krever mye jobb og vridning av hoder for å finne den måten som får det til å gå, men tenk så morsomt og spennende.

Målet mitt er derimot noe litt annet. Jeg har en større interesse mot informasjonssikkerhet, som går noe hånd i hånd. Det er spennende fordi utfordringene blir større og større. Jo flere som får tilgang til internett og datamaskiner, jo større blir også farene med å være der. Se for deg om nettbanken ikke var sikker, og med kun enkle hackerkunnskaper hadde de fleste klart å tømme kontoer som de ville. Eller at nettbankene du handler i ikke klarer å sikre kortinformasjonen du gir dem. Også har du iCloud-skandalene som har vært i Hollywood den siste tiden. Vi vil jo gjerne se på iCloud som en sikker lagringsplass, men er det egentlig det? Det kommer aldri til å gå tomt for arbeidsplasser, for jo flinkere de som jobber med sikkerheten blir, jo flinkere blir også hackerne. Faktisk ble jeg hacket selv i forrige uke. Da var det noen fra Mexico som hadde kommet seg inn på snapchat-kontoen min og brukt den til å spre et virus videre. I tillegg tok de passordet mitt. Heldigvis fant jeg det raskt ut, så jeg fikk kontroll igjen, men hendelsen var absolutt ikke morsom.

sanpchatfail

Et annet stort interesseområde er personvern og at også det digitale må lovreguleres. Man trenger ikke titte lenger enn til VG-kommentarfeltet for å skjønne noe av det jeg mener. Voksne mennesker kaster de styggeste ordene de vet om etter hverandre og mener det er greit. «Vi har jo ytringsfrihet i detta landet». Ja, men det gir deg dessverre/heldigvis ingen rett til å henge ut en annen person, uansett om hun/han er «offentlig» eller ikke. I tillegg er det en rekke andre ting som bør få klarere regulering i den store røde boken og bli mer allmen viten, som piratnedlastning, piratstreaming eller å legge ut bilder av en annen person uten å spørre.

Temaet er stort og temaet er svært i tiden. Det er forsåvidt de to andre jeg har nevnt også, så jeg gleder meg stort til å se hva jeg ender opp med. Inntil videre skal jeg studere så godt jeg kan og bruke tiden min på å informere andre litt om disse kule studiene og yrkene. Om du faktisk er ute etter en studieretning, som gir deg så og si garantert arbeid med en gang i tillegg til at lønnen er over middels god, så er informatikk noe å satse på ihvertfall. Spesielt om du er jente og liker å være i en mannsdominert gruppe. Dette er også yrke for de språkinteresserte, kreative, teknologiinteresserte, realfaglige, fremtidsopptatte.

Om noen ønsker mer informasjon om hvordan det er å gå på Universitetet i Oslo generelt eller da på IfI(institutt for informatikk) spesielt, så rop ut! Du kan også stille meg om forskjellige spørsmål om informatikk om du vil studere det et annet sted enn i Oslo også. Jeg svarer mer enn gjerne:)

Se gjerne promofilmen, som jeg var med på å lage i 2013, for Matematisk-Naturvitenskapelige fag.