Må nevne at jeg er ansatt hos det Matematisk-Naturvitenskaplige Fakultet på Universitetet i Oslo, men 
at dette innlegget er skrevet helt på eget iniativ.

I dag er siste frist for å søke høyere utdannelse i Norge. Jeg er kanskje litt sen med dette innlegget, men bedre sent enn aldri. Jeg var selv i den situasjonen at jeg søkte for to år siden, og valget falt til slutt på Universitetet i Oslo. Her studerer jeg informatikk, som jeg regner med de fleste har fått med seg, på andre året nå. Det er et valg jeg er veldig fornøyd med og tenkte jeg kunne dele noen av mine tanker om hvorfor jeg liker UiO så godt.

Friheten: På UiO har vi en enorm frihet, som selvfølgelig er både positiv og negativ. Jeg trives veldig godt med det. Vi har veldig lite obligatorisk undervisning. Såvidt jeg vet er det kun første semesteret at noen av gruppetimene er obligatoriske. Ellers velger du helt selv hva du vil møte på å ikke. Hvilket betyr at om du ønsker en uke ferie midt i skoleåret, så er ikke det noe problem å gjennomføre. Det er likevel ikke det jeg er mest fornøyd med. På mitt studie er det kun syv av 18 fag som er fastsatt. Hvilket betyr at du har selv friheten til å velge hvilke fag du vil fordype deg i . Du kan også velge selv når du vil ta fagene. Og tro meg, de valgmulighetene vil du trenge. Med over 4000 fag å velge i, så finner du garantert 40, altså altfor mange, som interesserer deg. De fleste andre skoler jeg har sjekket ut har en veldig fastsatt studieplan. Som regel er alle 18 fagene bestemt når du begynner der.

Utvekslingsmulighetene: Med over 800 utvekslingsavtaler er det garantert et sted og en skole som gjør at det rykker litt i opplevelsesfoten din. Det er litt morsomt at jeg skriver dette som en av de positive tingene med UiO, da det ser ut til at det kanskje ikke blir noe utveksling på meg. Helt ærlig, så er nok grunnen til det at det er altfor mange fag jeg har lyst til å ta her på universitetet, så da er jeg stuck. Det er også så mange utvekslingsmuligheter at jeg ikke helt klarer å bestemme meg, men spørs nok om det blir en vår på meg i Tyskland eller Østerrike. Eller kanskje USA, Australia eller hva med Italia eller Frankrike. haha, Skjønner dere hva jeg mener?

Høyt opp på de internasjonale rankeringene: Det blir skrevet mange avisartikler i året om hvilket av de norske universitetene som faktisk er det beste. Hver rankering sier litt forskjellig, men på Shanghai Academic Ranking of World Universities i 2014 kom Universitetet i Oslo på 69. plass, som eneste norske utdanningsinstitusjon på topp 200. Dette er jo en av faktorene som spiller inn når man vil ha utvekslingsavtaler med andre utdanningsinstitusjoner utenlands.

Nærheten: Skal holde meg til dette siste punktet. For meg var plasseringen den viktigste faktoren da jeg valgte. Jeg ønsket å flytte inn til hovedstaden, og for meg var ikke ryktene om en fantastisk studentby og et supert studentmiljø det viktigste. Oslo er ikke en kjent studentby av den enkle grunn at det skjer mer enn bare studentaktiviteter her. Det er her de aller fleste store konsertene er, Norges største flyplass er plassert her og det er her de fleste bedriftene holder til og har hovedkontorer. Jeg er enormt stolt av å bo i Norges største by og trives utrolig godt som student her. For selv om det ikke er den mest kjente studentbyen, så er det faktisk her det er flest studenter og studentmiljøet er godt. Bare på UiO er det over 250 studentforeninger, og det er flere i Oslo. Det er garantert et eller annet du trives med. Vi har Chateau Neuf, hvor Norges eldste studentersamfunn holder til. I tillegg er byen full av studentboliger, og etter planen skal det bli bygd mange fler de neste årene. Du har faktisk muligheten til å bo sentralt og relativt billig i storbyen Oslo. Shoppingen er den beste, restaurantutvalget er godt og utelivet er ikke sånn aller verst. Og er du redd for at Oslo er for stort? Ikke vær redd. Du trenger ikke forholde deg til stort mer enn noen km i omkrets. Har ei venninne som knapt er utenfor sin sirkel hvor hybel, studier og treningsstudie er. Avstanden er kanskje 2 km mellom der det er lengst. Det er mindre enn de fleste trenger å forholde seg til på mindre hjemsteder.

Oslo har alt! Om du har funnet drømmestudiet og egentlig vil til Oslo, men ikke finner tilsvarende studie her, så fortvil ikke. Bare let litt bedre. Kanskje heter det noe annet. Jeg har enda tilgode å høre om et studie som ikke finnes i Oslo. Eller nei, vi har ikke fiskeri- og havbruksvitenskap som de har på universitetet i Tromsø, men biologi kan være et godt altenativ. Masteroppgaven kan du jo vri som du vil. Kjenner han som har skrevet om torsk og torskeavføring. Mulighetene er her. Det handler bare om å finne dem!

SAMSUNG CSC


Jeg har full forståelse for at jeg ikke kan snu om deres tanker om studier tvert, men håper jeg har gitt dere litt mer forståelse om hvordan Oslo og UiO er.