Jeg har snart lagt tre år på UiO bak meg. Det har gått fort, men føles likevel ut som en evighet. Jeg er derfor glad jeg valgte UiO som studieinstitusjon, for det har gjort denne evigheten til en veldig bra tid. Her er noen av grunnene til at jeg er glad for at jeg valgte Universitetet i Oslo. Kanskje noen av grunnene appellerer til deg og gjør at du blir noe sikrere på valget ditt. Du er hjertelig velkommen til Oslo og UiO til høsten. Jeg skal stå å ta dere imot med åpne armer, eller hvert fall informatikkstudentene, ettersom jeg er sjef for fadderuken deres.

Her er mine grunner til at jeg år etter år stiller meg opp her og venter på at semesteret og året skal starte:

Friheten: På UiO har vi en enorm frihet, som selvfølgelig er både positiv og negativ. Jeg trives veldig godt med det. Vi har veldig lite obligatorisk undervisning. Såvidt jeg vet er det kun første semesteret at noen av gruppetimene er obligatoriske. Ellers velger du helt selv hva du vil møte på å ikke. Hvilket betyr at om du ønsker en uke ferie midt i skoleåret, så er ikke det noe problem å gjennomføre. Det er likevel ikke det jeg er mest fornøyd med. På mitt studie er det kun syv av 18 fag som er fastsatt. Hvilket betyr at du har selv friheten til å velge hvilke fag du vil fordype deg i . Du kan også velge selv når du vil ta fagene. Og tro meg, de valgmulighetene vil du trenge. Med over 4000 fag å velge i, så finner du garantert 40, altså altfor mange, som interesserer deg. De fleste andre skoler jeg har sjekket ut har en veldig fastsatt studieplan. Som regel er alle 18 fagene bestemt når du begynner der.

Utvekslingsmulighetene: Med over 800 utvekslingsavtaler er det garantert et sted og en skole som gjør at det rykker litt i opplevelsesfoten din. Det er litt morsomt at jeg skriver dette som en av de positive tingene med UiO, da det ser ut til at det kanskje ikke blir noe utveksling på meg. Helt ærlig, så er nok grunnen til det at det er altfor mange fag jeg har lyst til å ta her på universitetet, så da er jeg stuck. Det er også så mange utvekslingsmuligheter at jeg ikke helt klarer å bestemme meg, men spørs nok om det blir et semester på meg i Tyskland eller Østerrike om ett år. Eller kanskje USA, Australia eller hva med Italia eller Frankrike. haha, Skjønner dere hva jeg mener?

Høyt opp på de internasjonale rankeringene: Det blir skrevet mange avisartikler i året om hvilket av de norske universitetene som faktisk er det beste. Hver rankering sier litt forskjellig, men på Shanghai Academic Ranking of World Universities i 2015 kom Universitetet i Oslo på 58. plass, som eneste norske utdanningsinstitusjon på topp 100. Dette er jo en av faktorene som spiller inn når man vil ha utvekslingsavtaler med andre utdanningsinstitusjoner utenlands.

Studentforeninger: Det er studentforeninger på hvert studiested, men ingen har så mange og like mye forskjellig som UiO kan tilby. Det er over 250 foreninger på Universitetet i Oslo og i Oslo generelt er det over 400. Det skal derfor ikke være noe problem å finne en forening for deg og dine interesser. Selv er jeg med i tre, hvor jeg får utfordret meg på forskjellige måter i hver av dem. I tillegg ser det veldig bra ut på CV-en og jeg har møtt mange bra mennesker som har blitt gode venner av meg.

Nærheten: Skal holde meg til dette siste punktet. For meg var plasseringen den viktigste faktoren da jeg valgte. Jeg ønsket å flytte inn til hovedstaden, og for meg var ikke ryktene om en fantastisk studentby og et supert studentmiljø det viktigste. Oslo er ikke en kjent studentby av den enkle grunn at det skjer mer enn bare studentaktiviteter her. Det er her de aller fleste store konsertene er, Norges største flyplass er plassert her og det er her de fleste bedriftene holder til og har hovedkontorer. Jeg er enormt stolt av å bo i Norges største by og trives utrolig godt som student her. For selv om det ikke er den mest kjente studentbyen, så er det faktisk her det er flest studenter og studentmiljøet er godt. Som skrevet er det, bare på UiO, over 250 studentforeninger, og det er flere i Oslo. Det er garantert et eller annet du trives med. Vi har Chateau Neuf, hvor Norges eldste studentersamfunn holder til. I tillegg er byen full av studentboliger, og etter planen skal det bli bygd mange fler de neste årene. Du har faktisk muligheten til å bo sentralt og relativt billig i storbyen Oslo. Shoppingen er den beste, restaurantutvalget er godt og utelivet er ikke sånn aller verst. Og er du redd for at Oslo er for stort? Ikke vær redd. Du trenger ikke forholde deg til stort mer enn noen km i omkrets. Har ei venninne som knapt er utenfor sin sirkel hvor hybel, studier og treningsstudie er. Avstanden er kanskje 2 km mellom der det er lengst. Det er mindre enn de fleste trenger å forholde seg til på mindre hjemsteder.

Oslo har alt! Om du har funnet drømmestudiet og egentlig vil til Oslo, men ikke finner tilsvarende studie her, så fortvil ikke. Bare let litt bedre. Kanskje heter det noe annet. Jeg har enda tilgode å høre om et studie som ikke finnes i Oslo. Eller nei, vi har ikke fiskeri- og havbruksvitenskap som de har på universitetet i Tromsø, men biologi kan være et godt altenativ. Masteroppgaven kan du jo vri som du vil. Kjenner han som har skrevet om torsk og torskeavføring. Mulighetene er her. Det handler bare om å finne dem!

Sjekk ut filmen fra fadderuken vår i 2015. Til høsten er det jeg som lager fadderuken deres og lover at den skal bli bedre enn noen gang!