Denne uken har jeg vært så heldig å få være med DNB ned til India for å møte samarbeidspartneren Tata Consultancy Services (TCS). Grunnen til at jeg fikk være med er internshipet jeg hadde i sommer og oppgaven vi hadde hvor vi så på hvordan offshoringgraden til DNB kan økes og samarbeidet bedres. Vi fikk høre at vi hadde gjort en imponerende jobb og at de dermed gjerne ville ha oss med ned på neste reise.

TCS er gigantisk. Det er nærmest umulig å forstå omfanget og størrelsen selskapet har med nærmere 400 000 ansatte. Vi befinner oss i Pune, en «liten» indisk by med 4 millioner innbyggere. Her har TCS 30 000 ansatte hvorav 23 000 sitter i bygget vi har vært i under oppholdet. Det sier seg selv at et bygg som rommer et antall ansatte på lik linje med en middels stor norsk by er enormt. Det er også fantastisk flott, spesielt sammenlignet med hvordan India ser ut ellers, men også sammenlignet med de fleste arbeidsplasser jeg har sett også i Norge.

Oppholdet her har vært veldig lærerikt og gitt flere nye inntrykk. Det mest spennende er å se hvordan arbeidskulturen er her sammenlignet med Norges. Norge har omtrent den flateste strukturen i verden og det var ikke noe som hindret meg i å snakke med Rune Bjerke i sommer selv om jeg kun hadde et internship. Her i India har man mye mer respekt for de som er over deg i systemet, og man snakker til hverandre på helt andre måter ettersom hvilken rang du har. Likevel har vi som interns blitt utrolig godt tatt imot!

Indiske IT-selskaper sies likevel å være mye mer like europeiske selskaper enn de er andre indiske selskaper i kultur. I IT-selskaper i India får du faktisk lov til å sitte ned med sjefen og kalle sjefen med navn og ikke “Sir” eller “Madam”. Ikke at mange av sjefene her nede er damer. Det er også forventet at du sier ifra om noe er feil. Ellers er indere veldig høflige, som også merkes her. 

Opplevelsen har vært veldig bra. Jeg har lært masse og fått mye god innsikt i den indiske IT-kulturen og hvordan de jobber her.